diumenge, 23 de setembre del 2007

Una mica d’esportivitat....

Estem celebrant la Diada de l’Esport i aprofito per fer-ho extensiu a altres àmbits, com ara la dialèctica. I em refereixo a la polèmica sorgida per l’aprovació de la proposta de crear una regulació d’usos comercials i no comercials en planta baixa.

La competitivitat és necessària, un equip sense contrincant no pot jugar. La funció de l’ oposició és veure les coses des d’una òptica diferent a com les veu el govern, un excés en aquest aspecte és obstruccionisme, un defecte és “pasotisme” o “tant-se-me’n fotisme”.

Anem a pams i que cadascú tregui les seves conclusions.

Urgència vs. “corre-cuita”
Es tractava d’aprovar la proposta que ha de dotar-nos d’una normativa ara inexistent, no d’aprovar la normativa en sí mateixa. Sembla haver-hi consens en fer-ho, puc entendre la postura del Regidor del meu partit, en Lluís Blanchar, de que tot és faci d’acord amb el protocol i que quan es fan les coses per via d’urgència existeix el risc de deixar aspectes importants fora del tinter, i és una postura respectable, interpretar-ho com “tacticisme polític” em sembla desmesurat.

Jo, acostumat més al món de l’empresa que de l’Administració Pública, penso que les coses que són necessàries si es poden fer avui, millor que demà, per tant, aprovar-ho al setembre, em sembla millor que l’octubre, com també afegeixo que un any de suspensió de llicències per a l’Administració pot semblar un període curt, per a les empreses pot semblar una eternitat.

Agilitzar l’aprovació de dotar-nos de la normativa, em sembla adequat i necessari. Si aquesta “urgència” fos per aprovar el desenvolupament de la normativa i sense el nivell necessari de debat i consens en el si del Consell, si em semblaria una temeritat.

Reunions extraoficials
Estarem d’acord en que la paraula correcte és reunió no-formal, senzillament perquè el Consell no està formalment constituït encara. Extraoficial no vol dir necessàriament clandestina, el contingut semàntic addicional no és inherent a la paraula, sinó afegit. La reunió no formal, no hauria servit per aprovar el text de la normativa (si fos el cas), però si és útil per conèixer amb fidelitat la predisposició dels components del Consell a la proposta de regularitzar els usos comercials.

Resumint
Crec que el veritablement important és que cal treballar per portar el mateix concepte de planejament i ordenació urbanístic, a l’activitat comercial, i això es tant important, com fer-ho bé. A la esmentada reunió no formal es va fer palès que hi havia consens en regular, però hi han sensibilitats molt diverses en com s’ha de fer, les conseqüències d’ignorar això poden ser més greus que el problema que es pretén solucionar.

Posem fil a l’agulla tots i siguem més permeables a altres visions, que segurament poden enriquir la nostre.